Warzywa na balkonie

Zioła w doniczkach.

Chyba każdy zna ten stan, kiedy przynosi z Tesco bazylię w doniczce, stawia w kuchni i myśli, że teraz jak ugotuje makaron to klękajcie narody. To Magda Gesler wyjdzie z telewizora, zje i prześle besos. I stoi ta bazylia w kuchni i pachnie i jest zielona i piękna. Dwa dni później jest alegorią przemijania. Zdechłym glonem na tle białości płytek Paradyż. Koniec kuchennych rewolucji. Produkty się nie ostały. Patrz poniżej.

Na zdjęciu: padła bazylia. RIP.

Jak to wszystko uratować? Czytajcie poniżej.

Przesadzaj dziewczyno.

Ja odradzam kupować zioła w supermarketach. Polecam samemu je wysiać. Ale rozumiem, że nie każdemu się chce. Więc jak już wam się nie chce wysiać, i kupicie zioła w supermarkecie to pamiętajcie, żeby szybko je przesadzić.

Ziołą produkuje się na masową skalę. Rosną w sztucznych warunkach zalewane chemią i sztucznie doświetlane. Byle tylko szybko urosły i żeby można było je sprzedawać na asapie. Dlatego przyniesione do domu, gdzie nie zalewacie ich chemią tylko wodą i nie doświetlacie tylko stawiacie na parapecie (z przeciągiem pewnie) marnieją w oczach.

Pierwszą rzeczą, którą powinniście zrobić jest przesadzenie rośliny. Dobrze sprawdzi się zwykła ziemia uniwersalna z porządnym drenażem – zioła nie lubią stać w wodzie. Trzeba też odpowiednio dobrać doniczkę – wbrew pozorom rozmiar ma znaczenie. Trzeba wybrać doniczkę, która pozwoli roślinie podrosnąć, ale jednocześnie zmusi ją do rozwoju części zielonej a nie korzeni. W praktyce jest to doniczka 2-5 cm większa niż ta, w której przynieśliśmy roślinę ze sklepu.

Na zdjęciu: Tak wygląda bazylia po kilku tygodniach od wysiania
Odpowiedni parapet.

Dla najbardziej popularnych ziół odpowiedni będzie parapet słoneczny – większość wykorzystywanych przez nas ziół pochodzi z ciepłych rejonów i lubi się wygrzewać na słońcu. W praktyce każdy postawi po prostu w kuchni bo tam zioła przydają się najbardziej. I takie wyjście też jest OK, bo:

Większość ziół traktujemy jako jednoroczne

Bazylia, mięta, lubczyk czy pietruszka mogą przetrwać zimę w doniczce, ale tak naprawdę za dużo z tym zachodu i lepiej założyć, że mają nam służyć przez jeden sezon. W kolejnym roku kupimy lub wysiejemy nowe. Odstępstwem od tego założenia jest dla mnie rozmaryn, który dobrze, ale też wolno, rośnie cały rok i można go uprawiać latami.

Na zdjęciu: Rozmaryn. Pasuje do wszystkiego – do mięsa, herbaty i kąpieli.
Podlewanie

Bardzo często przeczytać można, że zioła nie wymagają dużo podlewania. I faktycznie jest tak, kiedy uprawiamy je w ogródku. Jednak te w doniczce trzeba nawadniać niemal codziennie. Zioła kupione w sklepie i przesadzone do doniczki na pewno będą potrzebowały codziennego podlewania. Wysiane własnoręcznie przeważnie są bardziej odporne i można je podlewać co 2 lub 3 dni.

Zioła podlewamy obficie, żeby dostarczyć wodę wgłąb ziemi. Podlewane tylko po wierzchu rozwiną płytki system korzenny i szybko uschną.

Regularne przycinanie

Bardzo ważne jest, żeby regularnie przycinać zioła. Dzięki temu pięknie się rozkrzewią, będą gęste i mocniejsze. Nie bójcie się porządnego cięcia, nawet w połowie gałązki czy przy ziemi. Ziołą rosną szybko i takie przycinanie będzie dla nich dobrym dopingiem do krzewienia się.

Regularnie ucinajcie kwiaty w tych ziołach, gdzie częścią smakową są liście (np. w bazylii). Jeśli roślina zainwestuje siły w kwiaty liście stracą swój aromat.

Czego unikać?

Przede wszystkim przeciągów, przelania, przesuszenia i przerośnięcia. Roślinę trzeba postawić w spokojnym miejscu bez przesadnych przeciągów. Podlewać rozsądnie i przycinać, żeby nie wyrosła nam jakaś metrowa tyczka z trzema liśćmi.

Wszystkie zioła kochają słońce więc wystawienie ich na balkon na pewno dobrze im zrobi. Możecie też spokojnie odwracać doniczkę do słońca, żeby roślina z każdej strony była dobrze doświetlona.

I nie trzeba się za bardzo przejmować. Nawet jak coś nam przywiędło to podlejcie porządnie, obetnijcie i poczekajcie aż odrośnie. Zioła są wdzięczne i szybko się regenerują.

No to teraz się pochwalcie, co rośnie u was w kuchni?

 

 

 

 

%d bloggers like this: