Jakie ostrzałki do noży wybrać?

0
1816
4/5 - (1 vote)

Są takie akcesoria, które są bardzo przydatne i funkcjonalne, choć wydają się niepozorne. Doskonałym tego przykładem są ostrzałki do noży. Dostępne są różnego rodzaju modele, które różnią się nie tylko wielkością, ale też materiałem, z którego są wykonane. Jaki model wybrać?

Ostrzałki do noży – funkcjonalność na najwyższym poziomie 

Nawet najlepsze noże z czasem tracą swoją ostrość i zaczynają się tępić. Na szczęście nie oznacza to wcale, że nadają się już do wyrzucenia i nie mogą odzyskać swojej ostrości. Wystarczy tylko odpowiednia ostrzałka, by znowu były jak nowe. Do wyboru są różnego rodzaju ostrzałki do noży. Najczęściej używa się ostrzałek kamiennych, które są relatywnie tanie. Możecie też wybrać ostrzałki ceramiczne, które są mocniejsze. Rzeczywiście tworzywo ceramiczne pozwala na uzyskanie dobrego ostrza. Jeżeli szukacie modelu, który sprawdzi się do noży do mięsa, to w tym przypadku polecamy Wam ostrzałki noży masarskich diamentowe. Takie modele możecie znaleźć w ofercie na stronie: ostrzalkilansky.pl.

Elektryczne ostrzałki – nowoczesność i wygoda użytkowania

Na uwagę zasługują także elektryczne ostrzałki do noży. Są one zasilane prądem. Przede wszystkim wyróżnia je wyjątkowa szybkość, ale też wygoda pracy. Nowoczesna ostrzałka elektryczna naostrzy nóż tak naprawdę w kilka sekund. Możecie również wybrać ostrzałki stalowe, zarówno w wersji tradycyjnej, jak i elektrycznej. Jeżeli natomiast chcecie wypolerować noże, to polecamy Wam diamentowe ostrzałki. Można ich używać nawet do noży ceramicznych. Ostrzałki manualne posiadające diamentowe ostrze rzeczywiście pozwalają na szybkie ostrzenie noży, jednak nadal trzeba wykorzystać nieco siły, by uzyskać dobry efekt. W przypadku ostrzałek elektrycznych tego problemu nie ma – przykłada się tylko ostrzałkę i gotowe!

Jaki kształt ostrzałki do noży wybrać?

Warto jeszcze wiedzieć, że ostrzałkę należy dobierać do rodzaju noża. Tutaj znaczenie ma kształt. Np. ostrzałki typu pręt stosuje się do ostrzenia naprawdę długich noży. Można to robić pod różnym kątem. Natomiast ostrzałki kompaktowe szlifują noże pod kątem 17 stopni. Najlepiej sprawdzają się do małych nożyków, np. do masła. Jeżeli szukacie uniwersalnej ostrzałki, to wybierzcie tzw. blok kamienny. Ma on charakterystyczny kształt prostopadłościanu. Najlepiej ostrzyć na nim noże po delikatnym zwilżeniu.